Hoe Innerlijke Delen ontstaan

Mieke is van nature een onbezorgd en spontaan kind. Haar ouders hebben helaas geen goede relatie, en haar vader is een onzekere man: ‘hoe het hoort’ en ‘wat een ander ervan vindt’ zijn voor hem belangrijke meetlatten in het leven.

Op een zekere dag brengt het gezin een bezoek aan het werk van vader. Mieke is dan een jaar of acht. Er ontstaat een leuk gesprekje tussen Mieke en de baas van haar vader. Zijn andere collega’s willen graag horen wat er zo grappig is. Mieke mag het vertellen en ze doet dat met verve; er wordt hartelijk gelachen.

Bij thuiskomst wordt Mieke onmiddellijk en op hoge toon door haar vader gecorrigeerd: ze had steeds gezegd: ‘hij zei’, als ze verwees naar de baas van haar vader, en ze had moeten zeggen: “meneer de directeur zei”. Haar moeder stond ernaast en keek stoïcijns voor zich uit. Hier werd Het Spontane Kind in Mieke afgewezen en verdrongen, en Het Sociaal Angstige Kind ‘geboren’.

In de loop der jaren volgen verschillende vergelijkbare voorvallen waardoor Het Spontane Kind steeds verder wordt verdrongen en Het Sociaal Angstige Kind meer en meer op de voorgrond komt te staan. Het zelfvertrouwen van Mieke kan zich hierdoor onvoldoende ontwikkelen en ze raakt steeds verder verwijderd van het contact met haar gevoel.

In haar volwassen leven speelt dit regelmatig op. Mieke durft bijvoorbeeld in vergaderingen haar mond niet open te doen, bang om iets verkeerd te zeggen. Ook is het voor Mieke heel moeilijk om op te komen voor zichzelf en om haar eigen grenzen te bewaken.

Integratie en groei

Door een SoulCollage® kaart te maken voor Het Spontane Kind en een kaart voor Het Sociaal Angstige Kind, kunnen deze beide innerlijke delen van Mieke een stem krijgen. Het Spontane Kind kan dan worden gehoord, gezien, getroost, bevestigd en volledig geaccepteerd. En ook Het Sociaal Angstige Kind wordt gehoord, gezien, bevestigd en gerustgesteld. Langzamerhand komt zo een integratie tot stand en kan Mieke met meer zelfvertrouwen en spontaniteit haar levensweg vervolgen.

Een Rijke Innerlijke Wereld

Het Spontane Kind en Het Sociaal Angstige kind zijn slechts twee voorbeelden van Innerlijke Delen, oftewel Comitéleden, zoals ze bij SoulCollage® worden genoemd. Andere voorbeelden zijn: De Nieuwsgierige, De Geliefde, De Loyale Vriend, De Innerlijke Criticus, De Beoordelaar, Het Rebelse Kind, De Perfectionist, De Zeur, De Helper, De Pestkop, De Control Freak, De Jaloerse, De Observeerder, De Organisator, De Leraar, De Zorgdrager, De Schoonmaker, De Verantwoordelijke, De Dankbare, De Schrijver, De Doortastende, De Vrijwilliger, De Clown, De Kunstenaar, Enz. Enz.

Breng jezelf in kaart met SoulCollage®

Wil je jouw innerlijke delen leren kennen, en ontdekken wat ze van je nodig hebben meld je dan aan voor een Workshop SoulCollage®