SoulCollage®

Dank aan alle kunstenaars en fotografen wiens beelden ons inspireren om onszelf beter te leren kennen.

Vanuit haar achtergrond (psychotherapie en theologie) en haar ervaring met de kracht van beeldtaal ontwikkelde Seena B. Frost ruim dertig jaar geleden een laagdrempelige methodiek waarin creativiteit, psychologie en spiritualiteit samenkomen, en waarmee ook mensen die zichzelf niet creatief vinden uit de voeten kunnen. Inmiddels heb ik tientallen SoulCollage® workshops gegeven en ik blijf onder de indruk van deze ogenschijnlijk eenvoudige methodiek.

SoulCollage® Workshop

Kaarten maken

Zonder een vooropgezet plan of idee bekijk je tafels vol met afbeeldingen en haalt er die afbeeldingen uit die ‘aan je trekken’. Je zoekt niet, maar kiest de afbeeldingen die je aandacht vangen. Als er iets in jou resoneert bij een afbeelding, dan betekent het dat die afbeelding verbonden is met iets in jou. Je hoeft helemaal niet te weten met wat, of waarom.
Deze afbeeldingen gebruik je om een kaart te maken. Je knipt of scheurt de afbeeldingen uit, vindt er een nieuwe achtergrond voor en eventueel nog enkele plaatjes die de kaart compleet maken.

Het proces ‘Ik ben degene die….

De betekenis van de kaart ontdek je door een proces waarmee je met je verbeelding en intuïtie de kaart een stem geeft. Het is een vorm van voice dialogue waarbij je niet óver de kaart praat, maar vanuit de afbeeldingen op de kaart. Je woorden zijn geïnspireerd door het proces dat eraan vooraf is gegaan; het aangetrokken zijn door juist deze afbeeldingen en het in stilte maken van de kaart.

Data en prijs
Deze workshop duurt drie uur, de prijs is € 39,50 inclusief alle materialen en koffie en thee met wat lekkers.
Zie agenda voor de data.

Aanmelden voor deze workshop kan per mail

SoulCollage® is meer dan het maken van mooie kaarten

De groepen

SoulCollage® kaarten worden onderverdeeld in vier groepen: Comité, Gemeenschap, Metgezellen en Raadgevers. De eerste twee groepen hebben betrekking op onze psychologische ontwikkeling. De kaarten in het Comité gaan over persoonlijke aspecten, ervaringen, emoties, karaktertrekken en ambities. In de groep Gemeenschap worden de kaarten ondergebracht van mensen, dieren en plaatsen die een belangrijke invloed hebben of hebben gehad in je leven.

De andere twee groepen zijn belangrijk voor wie zich wil verdiepen in de meer spirituele kant. Voor de groep Metgezellen heeft SoulCollage® het chakra systeem ‘geleend’. Chakra’s zijn zeven energiecentra in ons lichaam, van stuitje tot kruin. Elk centrum staat symbool voor een stadium van menselijke ontwikkeling. Zo wordt bijvoorbeeld het eerste chakra geassocieerd met overlevingsdrang, het derde chakra met je persoonlijke kracht en effectiviteit in de wereld, en het keelchakra staat voor jezelf kunnen uiten. Aan de hand van geleide visualisaties vind je voor ieder chakra een dier. Je verbinden met de eigenschappen van het dier kan je ondersteunen in je ontwikkeling van het gebied waar dit chakra voor staat.

In de groep Raadgevers vinden we kaarten voor de universele menselijke motieven die van alle tijden zijn, ook wel Archetypen genoemd. Het zijn energieën die onze persoonlijke aspecten (het comité) voorzien van passie. Een voorbeeld kan dit verduidelijken. Twee natuurfotografen kunnen een heel andere motivatie, of innerlijke drive hebben. De een wordt bezield door het archetype van de Kunstenaar en wil creëren en mooie beelden delen met de wereld. Een ander kan worden geïnspireerd door het archetype van de Krijger, omdat hij de mensheid wil wakker schudden en laten zien hoe de natuur lijdt onder onze aanwezigheid. In termen van het Comité hebben ze allebei dezelfde kaart: ‘de Natuurfotograaf’, maar in termen van archetypische energie worden ze aangedreven door verschillende archetypen.

Een ‘Raad van Wijzen’

Als je meerdere kaarten hebt gemaakt, kun je je kaarten een vraag voorleggen. Alle creativiteit, verbeelding, intuïtie en wijsheid die in je kaarten zit, komt nu naar je terug.

Je formuleert een vraag en trekt ongezien vier kaarten uit de stapel. Je hebt geen idee welke kaarten komen opdagen en wat ze gaan zeggen. Via voice dialogue kruip je in de kaarten en laat ze om beurten antwoord geven op je vraag. Het is iedere keer weer een heel bijzondere, inspirerende en rijke ervaring om op deze manier, vanuit je innerlijke wijsheid, je eigen antwoorden te vinden.

SoulCollage® is geen therapie maar werkt wel therapeutisch. Iedere kaart die je maakt geeft een heldere blik op je persoonlijke geschiedenis, ervaringen en aspecten die je met je denken niet kunt bereiken. SoulCollage® kan door therapeuten wel voor therapie worden ingezet.

Invitation to SoulCollage®

In deze video licht Seena SoulCollage® zelf toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SoulCollage® is wereldwijd enorm in opkomst; er zijn inmiddels zo’n 3900 facilitators in 48 landen getraind in het geven van workshops.

 

SoulCollage facilitator

Meer over SoulCollage® is te vinden op www.soulcollage.nl en www.soulcollage.com