Zentangle™

drie zentangels


Zentangle wordt ook wel de meditatieve kunstvorm op het kleine vierkante vlak genoemd. Meditatief, omdat je de lijnen steeds herhaalt met een ontspannen aandacht. Bezig zijn met Zentangle geeft rust en bevordert je concentratie, met kleine kunstwerkjes als resultaat.

Videoworkshop van 15 minuten
Zentangle is ontwikkeld door Maria Thomas en Rick Roberts. In onderstaand filmpje geven ze een heel duidelijke instructie en een paar prachtige patronen (tangles). Je ziet ook hoe makkelijk en snel een zentangle tekening is gemaakt als je eenmaal het ritme te pakken hebt. Hier moet je beslist even naar kijken voor je met de tangles onder aan deze pagina aan de slag gaat.

Maar eerst nog een paar begrippen en in het kort de werkwijze:
– een tile is de originele kaart waar een zentangle tekening op wordt gemaakt en meet 9 x 9 cm
– je begint een zentangle tekening met het zetten van vier punten in de hoeken
– dan maak je een kader (border), door de vier punten met een spontane, rechte of gekrulde lijn te verbinden
– vervolgens maak je een string, waarmee je de ruimte binnen het kader verdeelt in segmenten
– daarna vul je ieder segment in met een tangle, een patroon.
Als je naar het filmpje kijkt wordt dit meteen duidelijk.

Aanbevolen materialen
In feite heb je niet meer nodig dan een potlood (HB), een pen en een vel stevig papier. Teken een aantal vlakken van 9 x 9 cm op je papier, de maat van de originele tile, of snij het papier in deze maat.
Het is zeker de investering waard om een of meerdere micron pennen aan te schaffen. Deze pen vlekt niet en is watervast. In elke kantoorboekhandel of hobbywinkel te koop voor ongeveer 2 euro. Kies voor de 0,1 en/of de 0,2 mm. En eventueel een iets dikkere om vlakjes in te vullen.

Vijf patronen
Hieronder zie je de verschillende stappen van vijf tangles. In elke tekening is het rode lijntje de volgende stap. Voor de eerste tangle begin je dus met bolletjes, die verbind je met een golvend verticaal lijntje en daarna een golvend horizontaal lijntje. Tot slot schaduw je een zijde van de vierkantjes met het potlood.

Wie de smaak echt te pakken krijgt kan in de bibliotheek of de boekhandel terecht, er zijn veel boeken met allerlei zentangle tekeningen. Ook op Youtube zijn tientallen voorbeelden te vinden.

cadans

Cadans

 

 

 

2. Werveling

Sabi

W2

Printemps